logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Реконструкція житлових будинків: зміни з 01.12.2019

Реконструкція житлових будинків: зміни з 01.12.2019

 

01 грудня 2019 року набере чинності новий ДБН В.2.2-15:2019 Житлові будинки. Основні положення, який розроблено на заміну чинних на сьогодні:
 

 

Реконструкція з 01.12.2019

Реконструкція (згідно ДБН А.2.2-3:2014) - перебудова прийнятого в експлуатацію існуючого об'єкта, що передбачає зміну його геометричних розмірів та/або функціонального призначення, внаслідок чого відбувається зміна основних техніко-економічних показників (кількість продукції, потужність тощо), забезпечується удосконалення виробництва, підвищення його техніко-економічного рівня та якості продукції, що виготовляється, поліпшення умов експлуатації та якості послуг.
Реконструкція передбачає повне або часткове збереження елементів несучих конструкцій та призупинення на час виконання робіт експлуатації об'єкта в цілому або його частин (за умови їх автономності). З 01.06.2018 року реконструкція не передбачає будь-якого збереження огороджуючих конструкцій об’єкта.
• В новому ДБН В.2.2-15:2019 Житлові будинки питання реконструкції та капітального ремонту виділено в окремий розділ, який містить лише 15 пунктів. Також частина положень чинного на сьогодні ДБН В.3.2-2-2009 також рознесена по відповідним розділам (газопостачання, вентиляція тощо) нового ДБН Житлові будинки.
Аналізуючи норми обох ДБН, можна сказати, що з 01.12.2019 року питання реконструкції та капітального ремонту будуть будуть «менш зарегульовані», оскільки при проектуванні реконструкції житлових будинків будуть застосовуватися «загальні» вимоги, які ставляться для об'єктів нового будівництва.
Разом із цим, буде зменешено кількість виключень, які на сьогодні допускаються саме при реконструкції та капітальному ремонті будинків.
Також, багато положень, які містилися в ДБН В.3.2-2-2009, наразі врегульовано новими нормативними актами, а тому їх дублювати їх в новому ДБН, дійсно, немає необхідності.
 
Зокрема, з 01.12.2019 року втратять чинність наступні вимоги, виключення та заборони, що містять в чинному ДБН В.3.2-2-2009:
 
Реконструкція житлових будинків не допускається в зонах, що за чинною містобудівною документацією віднесені до зон з іншими функціями (громадські, промислові, складські тощо). На ділянках, що мають і зберігають за містобудівною документацією на перспективу житлову функцію і розташовані у даний час у санітарно-захисних зонах, реконструкція житлових будинків, як виняток, допускається за висновком органів санепіднагляду за умови вжиття заходів, що забезпечують виконання встановлених для житлових приміщень гігієнічних вимог.
 
 
При проектуванні реконструкції, капітальних ремонтів і перепланувань окремих квартир заборонено:
  • утеплення і скління існуючих балконів і лоджій;
  • улаштування нових і розширення існуючих балконів і лоджій, їх скління;
  • улаштування нових віконних прорізів і розширення існуючих віконних і балконних прорізів;
  • зміна форм і кольорів віконних рам і балконних дверей.
 
При реконструкції 5-поверхових житлових будинків індустріальної забудови (зведених за типовими проектами) без надбудови або з надбудовою одним поверхом допускається при обгрунтуванні відсутності технічної можливості не передбачати дообладнання будинків ліфтами і сміттєпроводами.
 
Забороняється установлення зовнішніх блоків систем кондиціонування на фасадах житлових будинків при переплануванні або капітальних ремонтах окремих квартир.
 
При проектуванні реконструкції і капітального ремонту житлових будинків (за відсутності технічної можливості) допускається не передбачати при входах у житлові будинки або в секції житлових будинків приміщень для чергового персоналу (консьєржки).
 

Ключові слова закон

Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua