logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Проект “Майстерня міста”

Проект “Майстерня міста”

 

Команда: Дмитро Котляров, Олександр Позняк, Ольга Марчук, Ірина Франко-Шумейко.
Рік реалізації: 2019.
Стан: проект втілено.
 

Середовище рівненських архітекторів, дизайнерів, інженерів, урбаністів - як професіоналів, так і початківців вже давно потребувало сучасного багатофункціонального простору, який би став майданчиком для обміну ідеями, місцем обговорення архітектурних і містобудівних проектів та просто об’єднав однодумців цієї сфери.

Містобудівні ради, архітектурні конкурси, виставки, конференції, події в рівненській обласній організації НСАУ - це далеко неповний перелік заходів, які довгий час не мали облаштованого для них простору і відбувалися в різних локаціях міста. Хоча, абсолютно логічно, щоб вони проводилися в приміщенні управління містобудування та архітектури, на Лермонтова, 6. Для прикладу, такі важливі для розвитку міста заходи як містобудівні ради проходили в ЦНАПі, а роботи учасників конкурсу на проект пам’ятника Степану Бандері через відсутність іншого приміщення експонувалися в холі МБК.
В плануванні будівлі управління взагалі не було конференц-зали. Аналізуючи потреби і функціональну організацію цієї установи, напрошується висновок, що для її ефективної роботи дуже потрібне було облаштування простору для заходів, який був би розрахований на декілька десятків людей.
Це мало бути сучасне, грамотно сплановане та правильно облаштоване багатофункціональне приміщення. Сценарії його використання різні: від проведення містобудівних рад і засідань спілки архітекторів до коворкінгу, місця для дискусій, обговорень різноманітних заходів з розвитку міста.
Саме в цьому полягає проект створення інноваційного простору “Майстерня міста”. Команда наших дизайнерів та архітекторів в тісній співпраці з міською владою працювала над ним близько року і ось, 16 травня відбулося урочисте відкриття.
Ділимося з вами, як проходила робота над цим важливим для міста проектом.

 

 

Панорамний вигляд презентаційної зали з кімнатою переговорів.

 

Принцип перепланування

 

На старті роботи першим і головним завданням була організація багатофункціональної презентаційної зали. Вона мала розташуватися в правому крилі першого поверху управління містобудування та архітектури на місці робочих кабінетів.
Але, після дослідження існуючого приміщення, наша команда виявила ще одну проблему, яка потребувала вирішення - це тісна і темна вхідна зона будівлі управління. Тут було погане освітлення, відсутність навігації та зони очікування. Тому, ми запропонували підійти до перепланування комплексно, задіяти повністю все праве крило будівлі та організувати, в результаті, такий набір приміщень:
- об’ємний світлий хол на місці темної і незручної вхідної зони,
- багатофункціональний простір зали з додатковою зоною переговорів,
а також, додатково:
- кабінет для рівненської організації Національної спілки архітекторів,
- санвузол.

 

Хол


Тепер це світлий і відкритий простір, з навігацією, озелененням, стельовими світильниками та комфортними зонами очікування.

 

 

Вигляд холу з боку головного входу. На задньому плані сходи на верхні поверхи будівлі та ліфти. Наліво - управління стратегічного розвитку та інвестицій, направо - Майстерня міста.

 

 

Вигляд холу з боку Майстерні міста.

 

 

На задньому плані справа - вхід в Майстерню міста.

 

Основна функція зали

 

Загальна площа зали складає близько 90 м.кв. - достатня для одночасного комфортного перебування близько 50 осіб. Складається з основної і додаткової зон, які можуть розділятися мобільною перегородкою, а можуть бути об’єднані.
Основна зона - це місце для проведення конференцій, семінарів, містобудівних рад та інших багаточисельних заходів. Для такого функціонального використання стільці сформовані в три ряди навпроти стіни з екраном для презентацій та візуальними матеріалами.
Якщо ж по центру зали розмістити великий стіл, а стільці зорганізувати навколо нього - зала трансформується у об’ємну переговорну кімнату для проведення обговорень і дискусій, засідань журі, прес-конференцій тощо.
Забравши мобільну перегородку і об’єднавши основну і додаткову зони ми отримуємо загальний простір для організації виставок. Наприклад, для експонування робіт учасників архітектурних конкурсів. При цьому сценарії використання всі меблі з приміщення забираються, а конкурсні планшети розміщуються на передбачених на стінах кріпленнях. Або ж на спеціальних стійках, якщо це макети будівель/пам’ятників/інших споруд.

 

 

Вигляд презентаційної зали з боку головного входу.

 

Додаткова функція зали

 

Додаткова функція (зона) зали - це переговорна кімната для індивідуальних консультацій, нетворкінгу, невеликих засідань. Вона може використовуватися окремо, або паралельно з багаточисельними заходами в основному просторі. Розрахована для комфортного розміщення дванадцяти осіб.

 

 

Додаткова зона зали (кімната переговорів).

 

Зона відділяється мобільною перегородкою і утворюється комфортне та затишне середовище для продуктивного спілкування.

 

 

Також ця переговорна кімната може бути використана як приміщення під коворкінг, для роботи і обміну досвідом між фахівцями: архітекторами, інженерами, дизайнерами, урбаністами і т.п.

 

 

Вигляд зали з боку кімнати переговорів.

 

Концептуальні рішення

 

Всі приміщення оформлені в стилі сучасних тенденцій, багато текстури природних матеріалів, особливо дерева та каменю.
Для максимальної відкритості зали, як з практичного, так і з ідейного боку - ми понизили підвіконня до рівня підлоги та збільшили вікна, які виходять на головний фасад будівлі. Це дає велику кількість природного світла та, найголовніше, для зовнішніх спостерігачів створює відчуття відкритості заходів, що відбуваються всередині.
Зала облаштована проектором, великим екраном, різним штучним освітленням та мобільними стендами для презентаційних матеріалів чи виставкових робіт. Стенди є частиною декоративної конструкції і, при потребі, легко трансформуються.

 

 

 

Кабінет Рівненської обласної організації НСАУ


Завдяки тому, що в переплануванні задіяне все крило будівлі управління, нам вдалося запланувати кабінет для рівненської організації Національної спілки архітекторів.

 

 

Раніше вона теж не мала облаштованого окремого приміщення. Кабінет розрахований на вісім робочих столів для членів спілки, є зони зберігання для документації, загальне та локальне освітлення та місця для розміщення візуальних матеріалів/планшетів на стінах.

 

 

 
Санвузол
 
В мінімалістичному стилі, з переважанням строгого сірого кольору. Обладнаний двома кабінками та двома рукомийниками.

 

 

 

Наша команда була рада долучитися до такого інноваційного для Рівного проекту. Ми впевнені, що Майстерня міста стане загальнодоступним простором для обміну думками, спілкування і дискусій всіх дотичних до розвитку Рівного осіб. Це майданчик, де будуть генеруватися і опрацьовуватися креативні ідеї проектів просторового розвитку, які в подальшому покращуватимуть наше місто. Середовище Майстерні об’єднає навколо себе як професіоналів так і пересічних рівнян.

Нижче - фото з офіційного відкриття Майстерні міста.

 

 

 

 

 

Джерело


Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua