logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Припинення діяльності юридичної особи в результаті її ліквідації

Припинення діяльності юридичної особи в результаті її ліквідації

 

Ліквідація – це одна із форм припинення юридичної особи. Ліквідація юридичних осіб здійснюється без переходу прав і обов’язків підприємства, що ліквідується, до інших осіб,тобто без правонаступництва. При ліквідації підприємства його права та обов’язки припиняються.

Юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, за рішенням суду. Отже, юридична особа може бути ліквідована,як у добровільному, так і примусовому порядку.

Відповідно до п.1,2 ч.10 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб,фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» учасники юридичної особи після прийняття рішення про припинення зобов’язані у триденний термін подати державному реєстратору юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців для державної реєстрації рішення про припинення юридичної особи та внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань:
Примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення учасників або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом ,- рішення відповідного державного органу ,про припинення юридичної особи;
Примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) документа,яким затверджено персональний склад комісії з припинення або ліквідатора, реєстраційні номери облікових карток платників податків (або відомості про серію та номер паспорта-для фізичних осіб,які через свої релігійні переконання відмовілися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта), строк заявлення кредиторами своїх вимог,-у разі відсутності зазначених відомостей у рішенні учасників юридичної особи або відповідного органу юридичної особи, а у випадках ,передбачених законом ,-у рішенні відповідного державного органу, про припинення юридичної особи.

З моменту призначення комісії з припинення (ліквідатора) до неї переходять усі повноваження щодо управління справами юридичної особи.

Строк прийняття вимог кредиторів не може бути менше двох місяців з дня оприлюднення повідомлення про припинення юридичної особи на сайті Міністерства юстиції України .
Для державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті іі ліквідації на підставі рішення про припинення юридичної особи, прийнятого рішенням учасників або відповідного органу юридичної особи, а у випадках, передбачених законом рішення відповідного державного органу,після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, подаються такі документи:
Заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації;
Довідка архівної установи про прийняття документів,що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Юридична особа є такою, що припинилася з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи!

Крок за кроком будуємо безпечне, сучасне європейське сервісне місто орієнтоване на потреби громадян!
Рідне місто починається з тебе!

 

Джерело


Ключові слова Рівне ЦНАП

Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua