logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Припинення діяльності юридичних осіб на підставі судового рішення

Припинення діяльності юридичних осіб на підставі судового рішення

 

Державна реєстрація припинення юридичної особи за судовим рішенням проводиться на підставі судових рішень, що набрали законної сили (п.2 ч.1 ст.25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» )(далі - Закон) щодо:
припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи;
провадження у справах про визнання юридичної особи банкрутом, прийнятих відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" .

Процес припинення юридичної особи за судовим рішенням, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, здійснюється в два етапи.

1 На першому етапі державний реєстратор вносить інформацію про судове рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов’язано з банкрутством, до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі-ЄДР) .
Законом передбачено, що направлення судових рішень здійснюється у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та Єдиним державним реєстром судових рішень. Відповідно до п. 10 ст.13 Закону Державна судова адміністрація України забезпечує передачу до ЄДР примірника судового рішення - у день набрання рішенням суду законної сили.
На сьогоднішній день, до запровадження інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами Державної судової адміністрації України відповідно до Закону в частині передачі інформаційно-телекомунікаційними засобами в електронній формі примірника судового рішення, такі примірники судових рішень подаються заявником або надсилаються судом у паперовій формі як це передбачено пунктом 3 наказу Міністерства юстиції України від 18.11.2016 № 3268/5 «Про затвердження форм заяв у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».
У разі подання заявником примірника судового рішення, що набрало законної сили, державний реєстратор при проведенні державної реєстрації на підставі такого примірника судового рішення обов'язково використовує відомості Єдиного державного реєстру судових рішень, що відкриті для загального доступу на офіційному веб-порталі судової влади, щодо наявності в цьому реєстрі електронної копії такого рішення, відповідності його за документарною інформацією та реквізитами.
У разі відсутності рішення суду в Єдиному державному реєстрі судових рішень державний реєстратор запитує примірник такого рішення суду, засвідчений в установленому порядку, від відповідного суду.

На другому етапі відбувається державна реєстрація припинення юридичної особи за судовим, що не пов’язано з банкрутством.
Для цього голова ліквідаційної комісії (ліквідатор) юридичної особи, після закінчення процедури припинення, але не раніше закінчення строку заявлення вимог кредиторами, відповідно до ч.13 ст.17 Закону подає такі документи:
заяву про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації;
довідку архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Порядок припинення юридичної особи в процесі банкрутства встановлюється Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".
Виконання рішення про припинення юридичної особи та порядок ліквідації юридичної особи визначені ст.ст.105 та 111 Цивільного кодексу України.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до ЄДР запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

#Ми_частина_змін


Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua