logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Велика Палата Верховного Суду визначила підсудність справи щодо скасування записів про державну реєстрацію прав власності

Велика Палата Верховного Суду визначила підсудність справи щодо скасування записів про державну реєстрацію прав власності

 

Якщо в результаті державної реєстрації права власності за третьою особою – суб’єктом звернення за послугою порушується (не визнається, оспорюється) право власності позивача, то виникає спір про цивільне право. Ця особа і має бути належним відповідачем у спорі про скасування запису про проведену державну реєстрацію речового права, адже наслідки вирішення такого спору судом безпосередньо впливають на зміст і стан цього права.

Васильківська міська рада Київської області звернулася до суду на захист права власності на земельні ділянки до відповідача – Васильківської районної ради Київської області як особи, за якою зареєстровано право власності на ті ж самі земельні ділянки. Справи у спорах між органами місцевого самоврядування, що виникають з правовідносин, у яких ці органи є учасниками цивільних відносин та реалізують повноваження власника майна, не мають ознак публічно-правового спору та належать до юрисдикції господарських судів.

Тобто цей спір виник із майнових відносин приватноправового характеру і його існування не залежить від того, чи додержав вимог законодавства суб’єкт державної реєстрації прав, роблячи відповідний запис. Суди попередніх інстанцій дійшли помилкового висновку про те, що спір про право власності на земельні ділянки між двома суб’єктами цивільних відносин, які не перебувають між собою у відносинах влади та підпорядкування, належить до юрисдикції адміністративних судів і необґрунтовано відмовили у відкритті провадження у справі в порядку господарського судочинства з цих мотивів.

З повним текстом постанови від 2 жовтня 2018 року у справі № 911/488/18 (провадження № 12-207гс18) можна ознайомитися за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/77509183.

 

 

Джерело


Ключові слова None

Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua