logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

У Києві відбулась найбільш очікувана подія у сфері надання адміністративних послуг

У Києві відбулась найбільш очікувана подія у сфері надання адміністративних послуг

 

10-11 жовтня 2018 року щорічна конференція «Стан та перспективи реформування системи надання адміністративних послуг. Децентралізація повноважень у сфері надання адміністративних послуг» зібрала в Києві близько 200 учасників – представників Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП), зокрема об’єднаних територіальних громад, представників обласних та районних державних адміністрацій, сільських та міських рад з усіх регіонів України. До участі у конференції також долучилися неурядові організації Всеукраїнська асоціація ЦНАП, Центр політико-правових реформ й Асоціація об’єднаних територіальних громад.

Варто зазначити, що формат конференції дозволив учасникам не тільки дізнатися про актуальний стан надання адміністративних послуг та заплановані законодавчі зміни безпосередньо від профільних центральних органів виконавчої влади, а й отримати вичерпні відповіді на всі свої запитання та запропонувати свої рішення існуючих проблем.

Відкриваючи конференцію, перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов наголосив, що добровільне об'єднання територіальних громад дозволило новоутвореним органам місцевого самоврядування дістати нові повноваження, зокрема у сфері реєстрації місця проживання, архітектурно-будівельного контролю, реєстрації бізнесу та нерухомості. Саме якісні та доступні адміністративні послуги мають стати результатом реформи децентралізації. Він підкреслив, що в цьому напряму вже багато зроблено, застосовуються інноваційні підходи в наближенні адміністративних послуг до громадян через мобільні офіси та цифрові мобільні кейси та виразив сподівання, що конференція стане майданчиком для взаєморозуміння, обміну досвідом, ідеями, для вироблення нових підходів з реалізації вектору розвитку держави у сфері надання адміністративних послуг.

Керівник проекту «Реформа управління на сході України II» Тарас Журавель зазначив, що конференція традиційно відбувається у жовтні, що є свого роду святкуванням дня народження Закону України «Про адміністративні послуги». З іншого боку, це можливість підвести певні підсумки та обговорити наші досягнення за минулий рік, а також сформувати пріоритети на майбутнє. Її формат кардинально відрізняється від інших, оскільки тут завжди триває відкритий діалог практиків у сфері надання адміністративних послуг, експертів та представників центральних органів виконавчої влади.

Від імені Всеукраїнської асоціації центрів надання адміністративних послуг учасників привітала голова Асоціації, директор Департаменту надання адміністративних послуг Київської міської державної адміністрації Наталія Шамрай. Вона ознайомила всіх присутніх з результатами роботи Асоціації за минулий рік та планами на наступний, зокрема щодо створення регіональних представництв та підсилення співпраці між заходом та сходом для спільного вирішення питань. Під час конференції відбулось урочисте підписання меморандумів про включення до Асоціації, співпрацю та партнерство з Нововодолазькою селищною радою, Ізюмською міською радою, Білгород-Дністровською міською радою та Шумською міькою радою з Харківської, Тернопільської та Одеської областей.

Начальник управління нормативно-правового забезпечення державної реєстрації Міністерства юстиції України Анатолій Лещенко поінформував учасників конференції, що основні завдання Міністерства юстиції – це максимальне вдосконалення законодавства та підвищення правової свідомості не тільки громадян, а й надавачів послуг. Він відповів на питання щодо формування державних реєстрів та надання доступу до них державним адміністраторам ЦНАП.

Директор департаменту державного земельного кадастру Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Ігор Славін у своєму виступі підкреслив, що перелік найбільш популярних послуг Держгеокадастру, які можна отримати онлайн, постійно розширюється. Наприклад, цього року запроваджено послугу надання картографічних матеріалів через електронний кабінет. Держгеокадастр надає органам місцевого самоврядування доступ до функціоналу Державного земельного кадастру (ДЗК) за умови виконання вимог держспецзв’язку щодо захисту інформації та відповідності адміністраторів ЦНАП кваліфікаційним вимогам. Наразі послаблення кваліфікаційних вимог не розглядається.

Директор департаменту нормативно-правового забезпечення Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) України Сергій Шевченко представив нову онлайн платформу для здійснення декларативних процедур у будівництві «Прозора ДАБІ», перевагами якої є наступні:

  • відкритість процедури
  • зручна система пошуку
  • контроль за посадовими особами
  • мінімум зловживань з боку чиновників
  • унеможливлення корупційних ризиків

Сергій Шевченко також повідомив, що максимально спрощено процедуру легалізації деяких самобудов – задля цього введено безстрокову будівельну «амністію», а з початку 2019 року документи можна буде подати через онлайн-сервіс.

Майже найдовшими виявилися виступи голови Державної міграційної служби України Максима Соколюка та директора Департаменту інформатизації, телекомунікації та захисту інформації ДМС Івана Двойленка через найбільшу кількість запитань від учасників конференції щодо оформлення паспортів та ID карток, системи реєстрації місця проживання, надання технічної підтримки ЦНАПам.

Перший заступник начальника Головного сервісного центру МВС України Олександр Князюк та начальник Регіонального сервісного центру МВС в м. Києві Юрій Смольянінов надали детальну інформацію щодо роботи мобільних сервісних центрів МВС, надання послуг первинної реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, заміни посвідчення водія.

Заступник голови Держагентства з електронного урядування Олексій Вискуб ознайомив учасників з поточними напрямами роботи, а саме: переведення в онлайн пріоритетного переліку послуг, реінжиніринг та спрощення процедур надання послуг, налагодження електронної взаємодії між державними реєстрами, а також оптимізація та автоматизація роботи бек-офісів ЦНАПів.

Заступник директора департаменту розвитку інформаційно-комунікаційних технологій‚ документообігу та електронних сервісів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Вікторія Герасимович розповіла про переваги використання Єдиного державного порталу адміністративних послуг та ознайомила з планами його подальшого розвитку.

Ігор Пітцик, державний експерт експертної групи розвитку місцевого самоврядування Мінрегіону поінформував присутніх щодо стану створення ЦНАП в об’єднаних територіальних громадах.

У свою чергу, начальник відділу розвитку системи надання адміністративних послуг управління розвитку адміністративних послуг департаменту розвитку підприємництва та регуляторної політики Олександр Каменчук представив результати річної роботи та окреслив основні законодавчі зміни, на які слід очікувати найближчим часом.

Другий день конференції було проведено у форматі Світового кафе, що дозволило всім без винятку учасникам долучитися до дискусії щодо проблем у наданні адміністративних послуг.

Завершальним акордом дводенної конференції стало представлення координатором проекту «Реформа управління на сході України II» Олексієм Кубарем нової онлайн-системи моніторингу діяльності ЦНАП. Олексій підкреслив, що моніторинг – це не контроль, а пошук шляхів розвитку. Електронна система, яку створено за ініціативою Мінекономрозвитку та за підтримки Уряду Німеччини в рамках проекту GIZ «Реформа управління на сході України II», зараз працює у тестовому режимі у Рівненському ЦНАПі. Після завершення періоду тестування відбудеться офіційний запуск електронної системи для всіх ЦНАПів України. Більше того, система буде відкрита і для громадян – різниця лише в тому, що ЦНАПи матимуть більш розширений функціонал доступу.

Усі учасники мали можливість ставити запитання виступаючим через онлайн-систему. Питань було дуже багато. Також під час конференції серед учасників заходу було проведено інтерактивне експрес-опитування. За результатами опитування:

  • 51% учасників відзначили, що найбільш необхідні зміни до законодавства у сфері реєстрації місця проживання
  • 86% учасників зазначили, що процес створення міськрайонних ЦНАПів відбувається складно
  • 93% учасників вважають, що ЦНАПу обов’язково потрібен брендинг

За відгуками учасників конференція була актуальною та корисною в їх практичній роботі. За словами Павліни Оганесян, начальника Управління адміністративних послуг Роменської міської ради Сумської області: «Це безліч питань – максимум відповідей, можливість спілкування з представниками наших ЦНАПів, суб'єктів надання послуг, комітетів ВРУ, міністерств, міжнародних організацій, обговорення новел в законодавстві, вирішення законодавчих колізій, створення алгоритмів дій, можливість впливати на законотворчий процес. Це важлива, кропітка, плідна праця».

Взагалі, якість адміністративних послуг невпинно зростає завдяки людям, що запроваджують нові підходи та змінюють совковий світогляд та взаємовідносини – професійно, наполегливо та з ентузіазмом.
#всебудеЦНАП

Захід організовано Міністерством економічного розвитку і торгівлі України спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки проекту «Реформа управління на сході України ІІ», що виконується компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального Уряду Німеччини

 

 

 

 

 

Більше фото


Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua