logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Екологічно чисте і енергоефективне

Екологічно чисте і енергоефективне

 

Таким бачить у недалекій перспективі Рівне міський голова Володимир Хомко 

Ділячись враженнями про Міжнародний бізнес-форум «Велике Рівне. Енергоефективність – 2018» мер Володимир Хомко передусім відзначив актуальність і серйозне представництво організованого в нашому місті заходу.

– А, по-друге, – зауважив міський голова, – нам об’єктивно є чим похвалитися. Так, є дуже багато проблем. Але на фоні України ми – серед лідерів. І маємо план роботи на майбутнє.

– Чим, на вашу думку, Рівне може служити взірцем для інших міст?

– Назву кілька прикладів, які мене радують найбільше. Візьмімо споживання Рівним газу. Так-от,у 2013 році наше місто спожило 201 мільйон кубічних метрів газу, а торік – 123 мільйони кубів. У цьому (за десять місяців) – лише 90. Очевидно, ця цифра буде дещо більшою, бо ще не закінчився рік. Наші теплопостачальні підприємства ЕСКО-Рівне та Рівнетеплоенерго використали у 2010 році 118 мільйонів кубів газу, торік – 69, а в цьому відповідно – поки що 48. Тепловики Рівного в 1,7 раза зменшило споживання газу. Ми дуже багато зробили в цьому напрямі. Є речі, які люди бачать неозброєним оком, а є ті, які не бачать.

– На чому варто було б окремо зупинитися?

– По-перше, ми проводимо масову термомодернізацію житлових будинків і міських установ. Наведу кілька цифр, які красномовно свідчать про обсяги енергоефективних заходів. Так, якщо у 2013-му було реалізовано проектів з утеплення на мільйон, то в цьому – на 23 мільйона гривень. Щодо енергоефективних проектів, то в 2013 році їх втілено на 4 мільйони, а в цьому – на 52 мільйона гривень. Всього на покращення умов проживання в багатоквартирних будинках Рівного у 2013 році витрачено 5 мільйонів, а в цьому – 63 мільйона гривень. На всі проекти (а люди самі вибирають, як поліпшити своє життя) місто виділило 70 відсотків від загальної суми. Мешканці вклали 17 мільйонів, ми дали 46 мільйонів гривень. Але не всі цим користуються. Подивіться, одні будинки змінюються на очах, а інші обсипаються. Погодьтеся, що влада одна для всіх. Очевидно, не всі хочуть злізти з дивана і щось робити, щоб вдома було комфортно. Це при тому, що відповідно до останнього закону, прийнятого два роки тому, будинки остаточно стали власністю господарів квартир. А відтак за стан будинків відповідають власники квартир. Міська влада може лише допомагати. Але, погодьтеся, важко допомагати тому, хто цього не хоче.

По-друге, ми вже кілька років, як одні з перших в Україні запровадили в місті стовідсотковий облік споживання теплоенергії. Що це дало? Найперше те, що ви тепер можете економити в будинку. Бо якщо раніше, коли в квартирі було гаряче, могли відкривати вікно, то тепер маєте можливість регулювати температуру засувкою в підвалі. Що, зрештою, люди й роблять, коли надворі тепла погода. Дехто перекриває на день, інші, як у цьому році, пізніше підключилися до теплопостачання. Все це відображається у рахунках мешканців міста.

Але тут є й інша сторона медалі. Саме теплопостачальне підприємство Рівнетеплоенерго (а воно в нас приватне) розуміє, що тепер будь-які втрати теплоносія – це їхні фінансові втрати. Йдете, скажімо, по вулиці й бачите проталини в морозну пору, то знайте, що тепер це втрати теплопостачального підприємства. Адже якщо раніше, незалежно від того, скільки люди споживали, теплопостачальники розписували всю вироблену ними теплову енергію на квадратні метри, то зараз стовідсотково по обліку. Газ – по обліку, тепло – по обліку. Тому теплопостачальне підприємство поводить себе тепер зовсім по-іншому.

– Але й міська влада, вочевидь, також дбає про те, щоб теплопостачальна система Рівного була справною?

– Звичайно. Хочу сказати, що впродовж останнього десятиліття щороку міняємо до 7 кілометрів тепломереж, причому прокладаємо сучасні, попередньо ізольовані труби. Ви не раз бачили аварії в Києві, Одесі, Харкові, а в Рівному хоч і трапляються проблеми, але серйозних надзвичайних ситуацій не було. А все через те, що ми завчасно замінуємо аварійно небезпечні ділянки мереж. Модернізуємо котли. Вони у нас нині найсучасніші. Модернізуємо газові пальники для котлів, на всіх котельнях модернізували водоочистку і т.д. Дуже багато виконано робіт, яких люди не бачать. Та це покращує ефективність нашої системи теплопостачання в цілому.

 

 

– Володимире Євгеновичу, що ще дозволяє Рівному заощаджувати споживання газу?

– Надзвичайно важливим у цьому плані є контроль за використанням теплової енергії. Думаю, що мешканці навряд чи знають, але в нас уже кілька років як запроваджено щоденний (!) моніторинг споживання теплової енергії школами, дитячими садками та іншими бюджетними установами. А школи й садки, нагадаю, споживають тепла на майже 40 мільйонів гривень. Отож, коли були канікули, школи від тепла відключили. На суботу і неділю знижують температуру. Коли ж діти у школі чи дитсадку, температура повинна бути комфортною. Це навіть не обговорюється. Але якщо є можливість зекономити, а таких днів багато (вихідні, святкові й т.д.), то чому б цього не робити?

– Які у вас плани з енергоефективності на найближчу перспективу?

– На часі у нас надзвичайно серйозна і велика програма модернізації генеруючих потужностей, іншими словами, котелень. Ми запланували (я не бачу причин, щоб не виконати це) встановити найближчим часом на п’ятьох котельнях твердопаливні котли. І найголовніше – маємо намір провести модернізацію ТЕЦ на вулиці Князя Володимира з установкою одного твердопаливного котла. Ідея така: ми не будемо повністю переходити на твердопаливні котли. Вони працюватимуть в одному стаціонарному дискретному режимі. А те, чого не вистачатиме, будемо дорегульовувати газовими котлами. Тобто ми не демонтуватимемо газові котли. Всяке може статися. Просто поруч поставимо твердопаливні котли, які будуть працювати на пелетах чи на щепі. Найвірогідніше – на щепі. Вже є певні домовленості. Тут також є проблеми: Як виявилося, щепи не так уже й багато. Тому доведеться шукати постачальників щепи у радіусі, напевно, 60-100 кілометрів. Але це дасть нам колосальну економію і зробить незалежними від постачання газу.

 

 

– Володимире Євгеновичу, як впровадження енергоефективних заходів позначаються на добробуті рівнян?

– Я хотів би навести дані, які зібрав для форуму. Якщо, для прикладу, будинок панельний і не утеплений, то його мешканці платять за опалення по 30-35 гривень за квадратний метр. У такому ж панельному утепленому – по 20-22 гривні, а цегляному утепленому (наприклад, на вулиці Степана Бандери, 62а, чи 24 Серпня, 5, де перейшли на індивідуальне опалення за наші ж таки гроші) платять по 10 гривень за квадратний метр. Є різниця між 35 і 10? Щоб люди мали таку економію, місто давало на реалізацію енергоефективних проектів великі кошти. Треба було тільки хотіти цим скористатися. Ті, хто хотів, давно скористалися шансом і, як, скажімо, мешканці ОСББ «Дружба», зуміли чимало зекономити.

– Багатьох сьогодні цікавить, чи відбудеться в цьому опалювальному сезоні підвищення тарифів на тепло і гарячу воду?

– Кожен раз, коли міняється ціна на опалення, починається критика, лунають огульні звинувачення. Шановні, такого чуда, щоб, наприклад, при піднятті ціни на газ залишилися старі тарифи на тепло, ніхто зробити не може. Бо одне з іншим дуже тісно пов’язане. Три чверті вартості опалення складає ціна газу. Щоб це продемонструвати, наведу кілька цифр. У минулому році наше теплопостачальне підприємство зібрало 594 мільйона гривень, з них 534 мільйона віддало за газ, оренду і на податки. Залишилося 10 відсотків. Більшість коштів проходить через теплопостачальне підприємство транзитом. Тому закономірно: буде дешевий газ, буде дешеве й опалення. Буде дорогий газ, буде дороге й опалення. До речі, наведу ще одну цікаву інформацію для порівняння: з 2010 року, як я вже казав, ми зменшили споживання газу в 1,7 раза, а газ за цей час подорожчав у 9,6 раза. Очевидно, що ми частково, але не на 100 відсотків впливаємо на ситуацію. Ми робимо все, щоб з того дорогого газу зробити якомога дешевше опалення. Для цього розробляємо стратегічний план, в якому червоною лінією буде проходити ефективне використання енергоресурсів. Бо це важливо, правильно з політичної, економічної, екологічної точки зору, а також інвестиційної привабливості міста. Ми хочемо, щоб Рівне було екологічно чистим, енергоефективним, комфортним і, що не менш важливо, – інвестиційно привабливим містом.

 

Джерело


Ключові слова Рівне мер міста

Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua