logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

ВС/КАС: Штраф ДАБІ за невиконання вимог припису підлягає скасуванню, якщо припис виданий після реєстрації права власності на збудований об"єкт (ВС/КАС у справі №465/1461/16-а від 02 жовтня 2018 р.)

ВС/КАС: Штраф ДАБІ за невиконання вимог припису підлягає скасуванню, якщо припис виданий після реєстрації права власності на збудований об

 

Позивач у цій справі при виконанні будівельних робіт допустив відхилення від будівельного паспорта на забудову земельної ділянки, а саме замість двох поверхів збудував ще третій, четвертий та мансардовий поверх чим кричущі порушив пункт 19 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, затверджених Постановою КМУ від 13 квітня 2011р. № 461.  Звісно в сучасних реаліях це розповсюджена ситуація, але позивач ще у середині 2015 році зареєстрував в органі ДАБІ декларацію про  готовність об’єкта до експлуатації та зареєстрував право власності на  нерухомість в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, що підтверджується Свідоцтвом.

У грудні 2015 року той самий орган ДАБІ,  який зареєстрував декларацію про  готовність об’єкта до експлуатації провів перевірку та вручив позивачу під розписку припис про приведення у відповідність об’єкту будівництва до вимог будівельного паспорту на забудову земельної ділянки протягом 30-ти днів, тобто про знесення третього, четвертого та мансардового поверхів. Звичайно позивач жодним чином не виконав припис ДАБІ.   І далі нічого не робив.

У січня 2016 року інспектор ДАБІ притягнув позивача до адміністративної відповідальності на підставі ст. 188-42 КУАП –за невиконання законних вимог (приписів) посадових осіб органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду та наклав штраф у сумі 5100,00 гривень.

Позивач оскаржив цей штраф обґрунтовуючи різними формальними порушеннями інспектора при його складанні, проте цікавість полягає в іншому.

Незважаючи на всю очевидність самочинного будівництва додаткових поверхів після введення в експлуатацію та реєстрації в державному реєстрі  прав на нерухоме майно, такі поверхи не можуть вважатися самочинно побудованими. Тому сама перевірка ДАБІ та постанова про накладення штрафу за результатами такої перевірки не можуть вважатися законними і виявляється є зловживанням.

ВС підкреслює, що в даному випадку перевірка ДАБІ може проводитися тільки під час підготовчих та будівельних робіт до набуття об’єктом будівництва статусу нерухомого майна в установленому порядку.  Тому, хоча припис ДАБІ є дійсним та не був оскаржений, притягти правопорушника за будівництво непередбачених проектом поверхів до відповідальності не виявляється можливим. Як не парадоксально, но у  позивача відсутній факт вини, який є обов’язковою ознакою у складі адмінправопорушення, передбаченого ст. 188-42 КУАП

Насамкінець, зрозуміло, що після скасування штрафу будь-які приписи ДАБІ будуть ігноруватися правопорушником, а де-юре законні, проте очевидно самочинно збудовані поверхи залишаться назавжди.  

Аналізуйте судовий акт: Позови ДАБІ про зобов'язання знесення самочинного будівництва повинні розглядатись в порядку адміністративного судочинства (ВС/ВП № 161/14920/16-а від 11.04.2018)

У разі використання ІАБК права на відмову у реєстрації декларації про готовність об'єкта до експлуатації та її повернення для виправлення недоліків, вона не може бути підставою для відповідальності (справа № К/9901/2526/18, 23.01.18)

Якщо орган архітектури та містобудування НЕ навів законних підстав для відмови, суд має право зобов’язати цей орган видати заявнику містобудівні умови та обмеження (ВАСУ від 28 листопада 2017р. у справі № 826/20832/14)

На реконструкцію власної квартири необхідно отримати відповідний дозвіл виконавчого комітету місцевої ради та згоду власників сусідніх квартир, якщо це пов’язане з втручанням в опорні конструкції (Справа № 448/1476/14-ц, 07.0 8.17)

Протиправною є відмова ДАБІ зареєструвати декларацію про початок будівельних робіт та її повернення без наведення обґрунтованих підстав, а також не зазначення, які саме відомості є необхідними для цього (справа № К/800/29904/15, 31.05.17)

При реконструкції приміщення, власник не повинен сплачувати внесок до фонду пайової участі у розвитку інфраструктури населеного пункту, і відмова ДАБІ у реєстрації декларації з цієї причини є протиправною (від 02 березня 2017р., № 822/2370/16)

 

Детальну інформацію дивіться на сайті protocol.ua


Ключові слова None

Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua