logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Соцопитування: майже половина виборців не визначилися; партії прагнуть заручитися хоча б 10-відсотковою підтримкою

Соцопитування: майже половина виборців не визначилися; партії прагнуть заручитися хоча б 10-відсотковою підтримкою

 

Київ, Україна — Нове соціологічне опитування, проведене Центром аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (МРІ), виявило, що майже половина потенційних виборців не визначилися напередодні президентських і парламентських виборів 2019 року.

«Низький рівень популярності українських політичних партій лише за рік до проведення двох важливих виборів є справжнім викликом для українських політиків, — сказав Стівен Нікс, Регіональний директор МРІ у Євразії. — Ця ситуація мала б спонукати партії переосмислити свою політику та побудувати кампанії, спрямовані на вирішення проблем, що представляють найбільший інтерес для українців».

Лише п’ять партій заручилися підтримкою не менше п’яти відсотків потенційних виборців, і водночас аж 39 % опитаних зазначили, що вони ще не вирішили, за яку партію віддати свій голос. Це підтверджує незмінність негативної тенденції для українських політичних партій, оскільки їхні спроби заручитися хоча б 10-відсотковою підтримкою здебільшого залишаються марними.

Опитування також відображає стійке занепокоєння з приводу економічної ситуації в Україні на тлі надзвичайно холодної зими. Шістдесят дев'ять відсотків респондентів визначають інфляцію як найбільшу проблему, яка впливає на них особисто. Як і в останньому загальнонаціональному опитуванні МРІ, цього разу знову майже половина респондентів назвали корупцію ключовою проблемою для країни (48 %), поставивши військовий конфлікт на Донбасі на друге місце (42 %).

Це опитування є останнім із серії досліджень, які  включають додаткову вибірку в м. Дніпрі, Маріуполі, Миколаєві та Хмельницькому. Продовжуючи тенденцію, виявлену в попередніх додаткових опитуваннях мешканців цих міст, останнє дослідження відображає набагато більший рівень оптимістичних настроїв на місцевому рівні, ніж у країні в цілому. Наприклад, 58 % мешканців Маріуполя вважають, що їхнє місто рухається в правильному напрямку, у порівнянні з трьома відсотками респондентів, які сказали, що Україна рухається в правильному напрямку. 

«Значно вищий рівень оптимізму, який спостерігається на місцевому рівні, свідчить про те, що реформи децентралізації дають громадянам відчуття більших повноважень та підстав бути задоволеними роботою органів місцевої влади, — сказав Стів Нікс. — Це надсилає владі важливий сигнал про те, що децентралізацію слід продовжувати, і дає підставу сподіватися на те, що позитивні наслідки цих реформ врешті-решт досягнуть і національного рівня».

Методологія

Це опитування було проведене компанією GfK Ukraine на замовлення Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту . Опитування було проведено в усіх регіонах України (за винятком окупованих територій Криму та Донбасу) з 15 листопада по 14 грудня 2017 року шляхом особистого інтерв'ю вдома у респондентів. Національне опитування проводилося за випадковою вибіркою, яка включала 2400 постійних жителів України віком від 18 років і які мають право голосу. Вибірка репрезентативна за статтю, віком, регіоном та розміром населеного пункту. Додатково було опитано 4800 респондентів у Дніпрі, Маріуполі, Миколаєві та Хмельницькому (тобто, 1200 респондентів у кожному місті). Статистична похибка не перевищує 1,7 % у сторону збільшення/зменшення, а коефіцієнт досяжності становив 61.9 %. Опитування було проведено за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) .

Джерело


Ключові слова None

Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua