logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Як припинити ФОП, якщо ви за кордоном

Як припинити ФОП, якщо ви за кордоном

 З початком нового фінансового року процедура припинення діяльності фізичних осіб-підприємців не спинила своїх обертів. За інформацією сервісу OpenDataBot масове закриття ФОПів здійснюється у кожній області України. За останні тижні загальна кількість підприємців впала більше як на 185 тис.

Динаміка цього процесу більше схожа на утворення прірви, що з кожним днем поглиблюється, оскільки прогнозуються й подальше закриття ФОПів.

Якщо на території України припинення підприємницької діяльності вимагає прийняття рішення самим підприємцем щодо ліквідації ФОП та здійснення формальної процедури державним реєстратором в установах надання адміністративних послуг, то для підприємців, що перебувають за кордоном і не збираються у найближчий час повернутися – це стає справжньою проблемою. Як ніколи наразі функція припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця в онлайн-режимі. Але, нажаль, для більшості областей неможливе надання цієї послуги в електронному вигляді. У функціонують лише тестові версії програм, в яких можна здійснити закриття діяльності ФОП. Відтак, державна адміністративна послуга з припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця й надалі буде проводиться у центрах надання адміністративних послуг з представленням всіх документів у паперовому вигляді.

Для осіб, що не мають можливості фізично бути присутніми при закритті підприємницької діяльності є вихід, яким не всі користуються, оскільки не достатньо проінформовані щодо такої можливості.

Реалізувати процедуру позбавлення статусу підприємця може будь-яка особа-представник фізичної особи-підприємця, що вирішив припинити свою діяльність, на яку оформлено повноваження для такої діяльності – довіреність.

За словами юриста Рівненського регіонального центру надання адміністративних послуг Вікторії Дербеньової, довіреність на припинення підприємцем діяльності може бути оформлена за кордоном.

«Якщо особа перебуває на консульському обліку, то таку довіреність можна оформити українською мовою в консульствах України за кордоном. Якщо особа за кордоном не перебуває на такому обліку, то довіреність може бути оформлена за законодавством країни, в якій особа перебуває, в органах, установах чи в осіб, які мають право оформлювати такі довіреності (наприклад, нотаріуси)» - зауважує юрист.

При цьому заявнику необхідно з’ясувати чи підлягають такі документи офіційній легалізації (апостилюванню) в країні перебування.

Зауважимо, що довіреності, оформлені іноземною мовою, підлягають в Україні перекладу на українську мову та посвідченню у нотаріуса справжності підпису перекладача.

Відтак, при поданні заяви представником додатково надається примірник оригіналу (або нотаріально засвідчена копія) документа, що засвідчує його повноваження (тобто, довіреність).

Окрім того, як зазначає Вікторія Дербеньова, законом №755 також передбачена можливість подання документів для припинення підприємницької діяльності поштою. Листи з відповідними документами можна надсилати також із-за кордону. Але слід уважно віднестися до цього процесу.
Зокрема:
· з’ясувати чи приймаються в органах реєстрації заяви, надіслані поштою;
· уточнити поштову адресу органу реєстрації, зокрема центру надання адміністративних послуг, до якого потрібно буде надіслати цей лист;
· у разі подання заяви про державну реєстрацію поштовим відправленням справжність підпису заявника повинна бути нотаріально засвідчена (ст. 15 Закону № 755).

При виконанні всіх умов, можна відправляти заяву (форму 12) з повідомленням про вручення та описом змісту.

Довідково:
Фізична особа позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру (далі – ЄДР) запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою (ч. 8 ст. 4 Закону № 755). Внесені відомості про припинення в ЄДР є підставою для зняття підприємця з обліку в органах державної статистики, ДФС, ПФУ тощо.
Документи подаються у наступному порядку.
Відповідно до ст. 26 Закону № 755 розгляд документів, поданих для проведення реєстраційних дій, здійснюється протягом 24 годин після надходження, крім вихідних та святкових днів. Тобто головне документи правильно скласти та подати. А далі статусу підприємця можна буде позбутися буквально протягом одного дня!
На сьогодні найпоширеніший шлях проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності – це подання документів в паперовій формі особисто або через довірену особу.
Відповідно до ч. 4 ст. 18 Закону №755, для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця подається лише заява про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за її рішенням. Форма заяви (форма 12) затверджена наказом Мін’юсту від 18.11.2016 р. №3268/5.


Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua