logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

Чому і як припиняють свою діяльність ФОПи

Чому і як припиняють свою діяльність ФОПи

Законом України від 06 грудня 2016 року № 1774-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено низку змін, які набули чинності з 01 січня 2017 року, зокрема щодо нарахування та сплати єдиного внеску фізичними особами-підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність.
Згідно, наразі вже чинного законодавства, максимальна сума єдиного внеску, яку необхідно сплатити фізичній особі-підприємцю та особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, за 2017 рік складатиме:

  • з 01 січня 2017 року – 8800 грн.;
  • з 01 травня 2017 року – 9262грн.;
  • з 01 грудня 2017 року – 9691 грн.

Оскільки для фізичних осіб-підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, крім фізичних осіб-підприємців віднесених до першої групи платників єдиного податку, та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток), то мінімальна сума єдиного внеску для таких осіб за 2017 рік складатиме:

  • з 01 січня – 704 грн.

Для фізичних осіб-підприємців, віднесених до першої групи платників єдиного податку, мінімальна сума єдиного внеску у 2017 році складатиме:

  • з 01 січня 2017 року – 352 грн.

Відтак, у 2017 році єдиний внесок стає обов’язковим платежем для всіх категорій фізичних осіб-підприємців, навіть для тих, що тимчасово не мають прибутків. До цього часу фізична особа-підприємець сплачувала єдиний внесок у разі отримання прибутку. Щоб в новому 2017 році не платити єдиний внесок «з повітря», фізичним особам-підприємцям без доходів необхідно було припинити державну реєстрацію до 1 січня 2017 року.
У цілому за останні, передноворічні дні українська економіка позбулася чималої кількості фізичних осіб-підприємців. За даними сервісу OpenDataBot кількість фізичних осіб-підприємців в Україні знизилася на 128 402 осіб. Найбільше закриваються підприємці роздрібної та оптової торгівлі, складських та транспортних послуг.
У Рівненській області також відбувається припинення державної реєстрації фізичних осіб-підприємців. За даними того ж ресурсу кількість таких становила 3211 осіб, що відповідає 22% зареєстрованих фізичних осіб-підприємців на Рівненщині. Зокрема у Рівненському регіональному центрі надання адміністративних послуг було припинено діяльність близько 1500 фізичних осіб-підприємців.
Попри побоювання, особливого ажіотажу з приводу напливу клієнтів та великих черг у Рівненському регіональному центрі надання адміністративних послуг не було. Робота проходила у звичному режимі, можливо з ледь збільшеною інтенсивністю. За словами Віталія Германа, директора ЦНАПу, на припинення діяльності однієї фізичної особи-підприємця йшло у середньому 5 хвилин. Нагальна потреба у швидкому наданні адміністративних послуг знову закцентувала увагу на зручності використання електронної форми надання державних послуг. На порталі державних послуг iGov запустилася функція припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця онлайн, офіційна назва: «Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням». Однак, для Рівненської області наразі неможливе надання цієї послуги в електронному вигляді. Тому державна адміністративна послуга з припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця й надалі буде проводитися у центрах надання адміністративних послуг області.

Джерело: oksana-granit.blogspot.com


Ключові слова ЦНАП Рівне ФОП зміни

Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua