logo

Центр надання адміністративних послуг у місті Рівному

До уваги власників нерухомого майна та суб’єктів господарювання

До уваги власників нерухомого майна та суб’єктів господарювання

До уваги власників нерухомого майна та суб’єктів господарювання

02.11.2016 набрав чинності Закон України від 06.10.2016 № 1666-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності», яким внесено зміни до законодавчих актів:

Кодексу України про адміністративні правопорушення;

Кримінального кодексу України;

Цивільного кодексу України;

Закону України "Про господарські товариства";

Цивільного кодексі України;

Закону України "Про нотаріат";

Закону України "Про електронний цифровий підпис";

Закону України "Про адміністративні послуги";

Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень";

Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"; та ін.

Закон  № 1666-VIII прийнято з метою захисту прав власності, економічних інтересів громадян та інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном під час реєстраційних дій, посилення адміністративної та кримінальної відповідальності суб'єктів реєстраційних дій, учасників незаконної змови. Зокрема, посилено кримінальну відповідальність за підроблення документів, чи використання підроблених документів суб’єктами відносин у сфері державної реєстрації речових прав та їх обтяжень та у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Законом визначено, що справжність підписів засновника (учасника), уповноваженої ними особи або голови та секретаря загальних зборів на рішенні уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін про юридичну особу, повинна бути нотаріально засвідчена.

Також нотаріальному засвідченню відтепер підлягатиме справжність підпису на установчому документі, передавальному акті та розподільчому балансі юридичної особи, заяві про вихід з товариства.

Новим Законом передбачається посилення контролю та моніторингу за діями або бездіяльністю державних реєстраторів, суб'єктів державної реєстрації.

Законом також повернуто видачу витягів з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію прав за бажанням заявника, який видаватиметься у паперовій формі. Такий витяг у паперовій формі надаватиметься з проставленням підпису та печатки державного реєстратора. Також повернуто видачу виписок за бажанням заявника з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань у паперовій формі за результатами проведеної реєстраційної дії (у разі подання заяви про державну реєстрацію у паперовій формі).Така виписка з Єдиного державного реєстру у паперовій формі надається з проставленням підпису та печатки державного реєстратора.

Варто звернути увагу суб’єктам підприємницької діяльності, що проведення реєстраційних дій в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань за принципом екстериторіальності обмежено тепер межами однієї адміністративно-територіальної одиниці, зокрема області, якщо документи подаються заявником у паперовій формі.


Контакти

Графік роботи

Слідкуйте за нами тут:
Напишіть нам
dznap@rivnerada.gov.ua